SON DAKİKA HABERİ: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar merkezli Al Jazeera kanalına özel bir röportaj verdi. İsrail'e karşı kolektif hareket etme çağrısı yapan Fidan, Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı görüşmeye dair de önemli açıklamalarda bulundu. "Blinken ile çok açık konuştum" diyen Bakan Fidan, Gazze'de tam ateşkes istediklerini söyledi.
Son dakika haberi! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar merkezli Al Jazeera kanalına özel röportaj verdi ve Gazze'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri ile temaslarına değinen Fidan, mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı görüşmenin detaylarını anlattı. Washington yönetimini "İsrail'in yaptıklarıyla arasına mesafe koymaya" çağıran Fidan, "Bu tüm dünya için büyük bir kriz demek" ifadelerini kullandı.
Bakan Fidan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"TAM ATEŞKES İSTEDİK" "Blinken'a dedim ki; İsrailliler öldürüldüğü zaman nasıl tepki gösteriyorsanız, Filistinliler öldürüldüğü zaman da tepki göstermelisiniz. Bizim Amerikalılarla anlaşamadığımız konulardan biri de şu, İsrail’e kayıtsız şartsız destek çıkmaları, ateşkesi istememeleri. Blinken ile çok açık konuştum. Tam ateşkes istedik." Bakan Fidan savaştan sonra Gazze'yi kimin nasıl yöneteceği sorularına ise tepki gösterdi.
"HAMAS, FİLİSTİN'İN BİR GERÇEĞİDİR" Fidan, "Gazze’nin yönetimiyle ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. İki devletli çözüm olmadan, Gazze’yi kim yönetecek tarzında bir sorunun tartışılmasını kabul etmiyoruz. Gazze’nin yönetme problemi yok. Gazze’nin problemi işgal altında olması, bombardımana tutulması. Hamas, Filistin’in bir gerçeğidir, işgal şartlarında ortaya çıkmış bir harekettir. Bu konuda Batı ülkeleriyle aynı düşünmek zorunda değiliz." ifadelerini kullandı. Hakan Fidan, islam coğrafyasındaki ülkeleri Gazze'ye destek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırdı. Gazze’de şu an güç kullanımına dayalı bir kuşatma olduğunu söyleyen Fidan, "İslam ülkeleri ellerindeki bütün diplomatik araçları kullanarak bu problemi çözmek için çalışmalı. Bizim hedefimiz İsrail’e karşı bu sefer kolektif olarak hareket etmek. Önemli olan diğer ülkelerle hep beraber karar alıp, hep beraber baskı yapmak." diye konuştu. İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin diplomasi trafiğine hız vereceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin de tüm gücü ile Gazze halkı için çalışmayı sürdüreceğini ifade etti.