Forumtahmin.NET | Forum Sitesi

Forumtahmin.NET Türkiye`nin en güncel ve kaliteli genel forum sitesi`dir.
Forumtahmin.NET'e katılım zahmetsiz ve ücretsizdir!

  • Sitemizde hiç bir şekilde yasa dışı bahis ve kumar oynatılmamaktadır! ForumTahmin.NET Sitesi, Türkçe dilini kullanan ve Türkiye dışında yaşayan kişileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenmektedir. ForumTahmin sitesinde tanıtılan bahis firmaları Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca yasal olmayabilir, Türkiye'de ikamet eden ve paylaştığımız iddaa tahminlerini takip eden kişiler Sportoto bayileri olan; Bilyoner, Nesine, Tuttur, Birebin, Misli ve Oley web sitelerinden bahis yapmalıdır. Digitürk ve D-Smart gibi platformların sahip olduğu telif haklarından ötürü sitemizde yayınlarına yer verilmemektedir.

    Skype : live:.cid.a929326185b46229

Elazığ'dan dünyaya yayılıyor! "Orcik" mesaisi başladı

Bahisci

New member
Katılım
24 Tem 2023
Mesajlar
38,202
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Elazığ'dan dünyaya yayılıyor!

Elazığ'da bağ bozumunun yapılmasıyla birlikte köylerde coğrafi işaret tescilli 'orcik' için mesai de başladı. Halk arasında sucuklu ceviz olarak tabir edilen coğrafi işaret tescilli "orciğe" dönüşüyor. Türkiye genelinde hemen hemen her ilde satışı yapılan orcik yurtdışına da gönderiliyor.

xHfDtJAO9EqH7B690H2wFg.jpg

Elazığ'da ceviz ve üzüm hasadının ardından orcik yapımına başlanması, köylerde tatlı telaşı da beraberinde getirdi. Bin bir emekle toplanan ceviz ve üzümler, zahmetli bir yolculuğun ardından halk arasında sucuklu ceviz olarak tabir edilen coğrafi işaret tescilli ‘orciğe’ dönüşüyor.
8yUt5aadJEyKghcF9KZO8A.jpg

Bin bir emekle toplanan ceviz ve üzümler, zahmetli bir yolculuğun ardından halk arasında sucuklu ceviz olarak tabir edilen coğrafi işaret tescilli ‘orciğe’ dönüşüyor.
p9ZANCQ1Z0G5fT96UcKR5g.jpg

Köylünün de önemli bir geçim kaynağı haline gelen orcik için önce cevizler toplanıp kırılıyor. Ardından bağlardaki üzümler toplanarak sıkıldıktan sonra şıra haline getirilip kazanda kaynatılıyor.
foBZiVTuIU-KhOsHDk0d8A.jpg

Cevizler tek tek ipe dizilerek kazanda kaynatılan üzüm şırasına batırılarak hazır hale getiriliyor.
WRuRQ92q6UapKmr59lhFAQ.jpg

Türkiye genelinde hemen hemen her ilde satışı yapılan orcik, aracı firmalarla yurt dışına da gönderiliyor.
sA6sah-P5Ue0FeAIwvkm-A.jpg

Değirmenönü (Zenteriç) köyünde yaşayan 65 yaşındaki 3 çocuk babası Servet Çakmak da her yıl olduğu gibi bu yıl da ailesiyle birlikte orcik yapımına başladı. Yılda ortalama 3 ton orcik üretimi yapan Çakmak ailesi, ürünlerini satarak ekonomilerine katkı sağlıyor. Yorucu ve zahmetli bir iş olduğunu dile getiren Çakmak, orcik yapımının eylülün sonunda başladığını ve kasımın ortalarına kadar devam ettiğini söyledi.
B4lUWg3SaUeuKc24sNR0Bg.jpg

Orcik üretimi hakkında bilgi veren Servet Çakmak, ''İlk olarak öğlen üzüm sıkmaya başlıyoruz. Onu kaynatıyoruz ve tekrar durultmaya alıyoruz. Sabah durulan şırayı kazana koyuyoruz. Tekrar kaynatıyoruz ve unla buluşturuyoruz. Tekrar bulamaç haline getiriyoruz ve karıştırıyoruz. Ondan sonra batım işlemine başlıyoruz. Bulamaç ile cevizi buluşturuyoruz. Bizimkisi 3 batımdır. Orciklerimiz güzeldir. Başkaları gibi kalın değil, ince yapıyoruz. Sezon eylülün sonuna doğru başlıyor. Kasımın 10’una kadar devam ediyor” dedi.
lpZ5QJ-zsUSQcs1qjqC3sg.jpg

Orciğin içinde hiçbir katkı maddesi olmadığını dile getiren Çakmak, ''Doğal yapım, hiçbir katkı yok. Sadece üzüm, un ile buluşuyor. Elazığ olmak üzere tüm illere gönderiyoruz. Hatta yurtdışına gidenlerde götürüyor. Önceki gün Almanya’ya gönderdim.
VzzMOohg50-TwmKHYgR9XQ.jpg

Yılda yaklaşık 2,5- 3 ton yapıyoruz. Çok yorucu ve zahmetli bir iş. Ailecek yapıyoruz. Zenteriç orciği halk arasında bir numaradır. Bizim çok özeldir ve bulamacımız incedir. 3 batım yaparız ve ince yaparız. Elazığ’da çok rağbet görüyor. Normalde ismi orciktir. Genelde cevizli sucuk olarak da biliniyor” diye konuştu.
 
Üst Alt